Tropické léto po chladném jaru: Jak na úspěšnou sklizeň zeleniny?

20. 07. 2023

Tropické léto po chladném jaru: Jak na úspěšnou sklizeň zeleniny?

Letos díky dlouhému a chladnému jaru přichází doba sklizně trochu později než v minulých letech. Teploty ze dne na den vyskočily prakticky o 20 stupňů a deštivé jaro se proměnilo v suché, tropické léto. Chceme-li se dočkat nějaké úrody, nezbývá nic jiného než se chopit konve a hadice. 

Pravidelnost je klíčem

Pravidelná zálivka je pro úspěšné pěstování zeleniny v letních měsících stěžejní. Během horkých dnů se půda rychleji vysychá, a proto je důležité rostliny zásobovat vláhou pravidelně. Doporučuje se zalévat zahrádku ve stejnou dobu každý den, ideálně brzy ráno nebo večer. Pravidelnost zajistí, že rostliny nebudou trpět nedostatkem vody a vyvarujete se problémů s vadnutím.

Zalévejte kořeny, ne listy

Pamatujte na to, že při zalévání byste měli zaměřit svou pozornost na kořeny rostlin, nikoli na listy. Zvlhčování listů v horkém slunci může způsobit jejich spálení nebo napadení plísní. Snažte se dostat vodu až k podnoži rostliny, kde jsou kořeny a nechte půdu vodou dostatečně nasáknout. To umožní rostlinám využít vláhu efektivněji.

Předejděte praskání rajčat

Rajčata jsou obzvláště náchylná k praskání kvůli náhlým změnám vlhkosti. Abychom tomu předešli, je klíčové zalévat rajčata pravidelně a postupně. Dopřejte jim dostatek vody, aby si udržela rovnoměrnou vlhkost půdy, a vyhněte se zalévání velkým množstvím vody najednou. Rajčata se za to odmění nádhernými hladkými plody.

Vyvarujte se přelévání

I když je zálivka nezbytná, příliš mnoho vody může být také škodlivé. Přebytečná vlhkost může vést k hnilobě kořenů a snížit odolnost rostlin proti chorobám. Sledujte pečlivě půdu i zeleninu a zalévejte jen tehdy, když je to opravdu potřeba. I když může být na ostrém letním slunci povrch půdy vyschlý, pod tenkou krustou může být vláhy dostatek. Udělejte jednoduchý test prstem – zapíchněte prst do půdy a pokud je vlhký, počkejte s dalším zaléváním.

Mulčování – váš nejlepší přítel

Mulčování je skvělým pomocníkem. Pokrytí půdy mulčem sníží odpařování vody a udrží půdu déle vlhkou. Mulč také působí jako izolace a chrání kořeny rostlin před extrémními teplotami. Použijte slámu, trávu, nebo speciální mulčovací fólii.

Pamatujte, že správná zálivka je klíčovým prvkem pro úspěšnou sklizeň a v tropickém létě to platí dvojnásobně. Dodržujte pravidelnost, zalévejte kořeny, vyhněte se přelévání a nezapomínejte na mulčování. Vaše zahrádka vám za vaši péči zaručeně poděkuje hojnou a kvalitní úrodou. Ať se daří vašim rostlinkám a užijte si krásné letní chvíle na zahrádce!

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Máte doma mravence? Zbavte se jich bez kompromisů!

Máte doma mravence? Zbavte se jich bez kompromisů!

17. 05. 2024

Nikoho nepotěší zástup mravenců pochodující po kuchyňské lince. Zbavit se jich natrvalo je prakticky nemožné. 

Zabezpečení chaty: Prevence proti zlodějům a ochrana majetku

Zabezpečení chaty: Prevence proti zlodějům a ochrana majetku

13. 05. 2024

Chatařská sezóna se opět rozjela v plném proudu. Každý, kdo může, na konci pracovního týdne vyrazí z města, aby si…

Pravda o využití jedlé sody v zahradě: Může zlepšit chuť rajčat?

Pravda o využití jedlé sody v zahradě: Může zlepšit chuť rajčat?

13. 05. 2024

Při procházení internetu můžete často narazit na zaručené tipy, které vám zajistí lepší úrodu, šťavnatější plody, nebo…

Kdy a jak se zbavit mravenců?

Kdy a jak se zbavit mravenců?

10. 05. 2024

Mravenci jsou součástí přírody, mohou být i užiteční, proto není vždy nutné mraveniště v zahradách likvidovat. V…