Jak na stavbu nadzemního bazénu

02. 06. 2020

Jak na stavbu nadzemního bazénu

Nadzemní bazény, ať již nafukovací, nebo s pevnou konstrukcí se těší velké oblibě. Díky nízkým pořizovacím nákladům a relativně snadné stavbě se můžete koupat ve vlastním bazénu třeba i v den jeho zakoupení. Co byste ale neměli při stavbě bazénu v žádném případě podcenit?

 

Bazén správně usaďte

V první řadě je nutné bazén umístit jen na dokonale vodorovný povrch. Bez vodováhy to tedy nejde. Rozhodně nespoléhejte na pocit, že vaše zahrada je v dokonalé rovině, vodní hladina v napuštěném bazénu vás rychle přesvědčí o opaku. A tisíce litrů vody i v mírně nakloněném bazénu budou na stěny vyvíjet nerovnoměrný tlak, který vám způsobí spousty problémů.

Pro stavbu kruhového bazénu se proto vybavte rovnou a dostatečně dlouhou latí, vodováhou, a nářadím na odkopání a srovnání základu pod bazén. Do středu základu zatlučte kolík, na který přivážete provázek o poloměru bazénu, se kterým si vyměříte kružnici pro základ. Odkopejte vrchní vrstvu zeminy s trávou. Pomocí latě a vodováhy kontrolujte ve všech směrech, zda je základ vodorovný a postupně jej srovnejte. Pod bazén je vhodné nasypat několikacentimetrovou vrstvu jemného písku, která zabrání, aby se dno bazénu propíchlo například o kámen, který by při sedání zeminy pod hmotností vody v bazénu mohl vystoupit na povrch.

Pod bazén je vhodné položit buď speciální plachtu, nebo geotextilii. Rozhodně nedoporučujeme používat zbytky starých koberců, které pod bazénem rychle zplesniví.

 

Základy máme – a co dál?

Pokud stavíte bazén s nafukovacím lemem, pečlivě rozložte dno na základ a nafoukněte lem bazénu. V případě bazénů s pevnou konstrukcí je nyní čas na stavbu konstrukce, která bude držet plachtu. V tomto případě postupujte podle návodu, který je dodáván s bazénem. Do vybudované konstrukce umístěte bazénovou fólii podle návodu dodávaného s bazénem.

Do bazénu začněte napouštět vodu a postupně rovnejte dno bazénové fólie. V této fázi si budete muset namočit nohy. Jak se bude voda rozlévat po dně, začnou se na fólii vytvářet přehyby, které je nutné natahovat a rovnat. Pokud byste toto zanedbali, u napuštěného bazénu už dno srovnat nepůjde. Při dovádění v bazénu pak může dojít v těchto místech k poškození fólie.

Jakmile máte dno perfektně srovnané, u nafukovacích bazénů už zbývá jen dopustit vodu. V případě bazénů s pevnou konstrukcí je při napouštění třeba pohlídat, aby se fólie dobře napínala i po stěnách konstrukce bazénu. U nových bazénů s pevnou konstrukcí doporučujeme v průběhu napouštění postupně instalovat i vratnou trysku a skimmer.

O tom ale zase někdy příště…

 

Autor: PST

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Jak střihat živý plot jako profík?

Jak střihat živý plot jako profík?

09. 05. 2024

Živé ploty neslouží jen k tomu, aby vám v zahradě poskytly soukromí. V zahradě vytvářejí i příjemné mikroklima, které…

Hnědne vám voda v bazénu po přidání chloru? Víme proč!

Hnědne vám voda v bazénu po přidání chloru? Víme proč!

07. 05. 2024

Udržet křišťálově čistou vodu v bazénu může být někdy problematické, ovšem pokud je voda v bazénu zakalená nebo začne…

Grilovací sezóna začala! Máme pro vás skvělé recepty

Grilovací sezóna začala! Máme pro vás skvělé recepty

06. 05. 2024

Konečně nám teplejší počasí dovolí rozpálit grily a posedět venku s lahodným jídlem. 

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…