Proč se vyplatí nářadí z akumulátorového programu?

18. 10. 2022

Proč se vyplatí nářadí z akumulátorového programu?

Opakování je prý matka moudrosti, a i když jsme výhody akumulátorových programů vysvětlovali už mnohokrát, k tomuto tématu se musíme vrátit. Důvodem jsou zejména některé reakce našich zákazníků, kteří se zlobí, že dodáváme akumulátorové nářadí samostatně bez baterie a nabíječky, které si musí dokoupit zvlášť.

Začneme pěkně od začátku…

V minulosti se pro napájení nářadí využívaly NiCd a NiMH akumulátory. Ty trpěli poměrně vysokým koeficientem samovybíjení a v porovnání s moderními lithiovými akumulátory měly i nižší hustotu energie. Z tohoto důvodu měly své uplatnění zejména pro napájení drobné elektroniky a drobného nářadí (např. akumulátorové vrtačky).

S příchodem lithiových akumulátorů nastal boom v rozvoji dílenské i zahradní akumulátorové techniky. Lithiový akumulátor má poměrně vysokou hustou energie, což v praxi zamená, že relativně malý a lehký akumulátor může napájet i výkonný stroj dostatečně dlouho. Dnesproto  lithiové akumulátory mohou napájet nejen malé nářadí, ale i výkonnou zahradní techniku, jako jsou sekačky, kultivátory nebo sněhové frézy.


Lithiový akumulátor kromě článků obsahuje i složitou řídící elektroniku...

Zásadní nevýhodou lithiového akumulátoru jsou poměrně vysoké výrobní náklady, které určuje nejen cena lithia, ale i nutnost integrovat do akumulátoru složitou elektroniku, která se stará o nabíjení a vybíjení, aby nedošlo k poškození lithiových článků. Mít doma samostatný akumulátor s nabíječkou ke každému akumulátorovému nářadí by se tedy mohlo výrazně prodražit. A tady začali výrobci nářadí a zahradní techniky, mezi něž se řadí i značka HECHT, v zájmu zákazníka přišla s akumulátorovými programy, díky nimž je možné napájet i desítky typů nářadí a techniky jedním typem akumulátoru.

Bohužel se také díky tomu poměrně často setkáváme s dotazy a kritikou, že na trh dodáváme nářadí, jehož součástí není akumulátor ani nabíječka. Důvod je přitom zcela prostý – zákazník si díky tomu může zvolit, zda akumulátor potřebuje, nebo už jej zakoupil dříve s jiným strojem. Pokud bychom nutili zákazníka, aby s každým novým nářadím kupoval další a další akumulátory, myšlenka akumulátorových programů by tím poněkud ztrácela smysl.

Co je tedy hlavní výhodou akumulátorového programu?

  1. Nemusíte doma skladovat a nabíjet několik různých akumulátorů. Stačí vám jediná nabíječka a jeden či dva akumulátory (jeden používáte s druhý mezi tím můžete nabíjet). Akumulátor pak použijete pro kterékoli nářadí, se kterým chcete aktuálně pracovat.
  2. Nemusíte hledat, který akumulátor je určen, pro které nářadí. V rámci akumulátorového programu akumulátor sejmete například z vrtačky a nasadíte jej na vyžínač trávy.
  3. Akumulátor má samozřejmě omezenou životnost. Ve chvíli, kdy jeho kapacita poklesne pod použitelnou úroveň, opět koupíte jen jeden nebo dva akumulátory. To samozřejmě vyjde několikanásobně levněji, než kdybyste museli kupovat nový akumulátor ke každému nářadí zvlášť.
  4. Po celou dobu životnost využijete akumulátor na maximum. Například s pilou řežete pravděpodobně jen párkrát do roka, a tak by její akumulátor většinu času jen nečinně ležel a zbytečně degradoval. S akuprogramem ten stejný akumulátor po zbytek roku využijete například v sekačce, křovinořezu, plotostřihu atd.
  5. V neposlední řadě je akuprogram přívětivý i k životnímu prostředí. Často se tvrdí, že akumulátorové stroje neprodukují žádné emise a trochu se zapomíná, kolik emisí a škodlivin je vyprodukováno při výrobě nových a likvidaci starých akumulátorů. Tím, že v rámci akuprogramu využíváte jen nejnutnější počet akumulátorů efektivně po celou dobu jejich životnosti, šetříte i životní prostředí.

Jaké akuprogramy nabízí HECHT?

ACCU program 1278

20 V akumulátor - program pro dílnu a zahradu
Napájet lze: vrtačku, přímočerou pilu, pilu osasku, okružní pilu, řetězvou pilu, úhlovou brusku, bourací kladivo,kompresor, LED svítilnu, vyžínač na trávu, plotostřih, vyvětvovací pilu a další...

ACCU program 6020

20 V akumulátor - program pro zahradu
Napájet lze: sekačku, vyžínač, křovinořez, plotostřih, řetězovou pilu, vyvětvovací pilu, fukar na listí, kultivátor, tlakovou myčku a další...

ACCU program 6020

40 V akumulátor - program pro zahradu
Napájet lze: Několik typů sekaček od záběru 32 cm do 51 cm, vyřínač, křovinořez, plotostřih fukar a vysavač na listí, postřikovač, kultivátor, rotační kartáč, řetězové pily, provzdušňovač trávníků, sněhovou frézu a další...


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Máte doma mravence? Zbavte se jich bez kompromisů!

Máte doma mravence? Zbavte se jich bez kompromisů!

17. 05. 2024

Nikoho nepotěší zástup mravenců pochodující po kuchyňské lince. Zbavit se jich natrvalo je prakticky nemožné. 

Zabezpečení chaty: Prevence proti zlodějům a ochrana majetku

Zabezpečení chaty: Prevence proti zlodějům a ochrana majetku

13. 05. 2024

Chatařská sezóna se opět rozjela v plném proudu. Každý, kdo může, na konci pracovního týdne vyrazí z města, aby si…

Pravda o využití jedlé sody v zahradě: Může zlepšit chuť rajčat?

Pravda o využití jedlé sody v zahradě: Může zlepšit chuť rajčat?

13. 05. 2024

Při procházení internetu můžete často narazit na zaručené tipy, které vám zajistí lepší úrodu, šťavnatější plody, nebo…

Kdy a jak se zbavit mravenců?

Kdy a jak se zbavit mravenců?

10. 05. 2024

Mravenci jsou součástí přírody, mohou být i užiteční, proto není vždy nutné mraveniště v zahradách likvidovat. V…